Oliwa do sałatek

Oliwa do sałatek

 

O tym, jak zbawienne właściwości dla zdrowia ma oliwa z oliwek, zdają się wiedzieć już wszyscy. Podobnie jest z informacją, że najkorzystniej spożywać ją na zimno, na przykład jako dodatek do sałatek. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że oliwa oliwie nie równa. Jaka zatem jest ta najlepsza oliwa do sałatek?

 

Oliwa do sałatek - jaką wybrać?

Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów oliwy, ale odpowiedź na powyższe pytanie jest wbrew pozorom bardzo prosta. Najzdrowsza oliwa do sałat to oliwa z oliwek extra virgin – bardzo aromatyczna, dzięki czemu rewelacyjnie nadaje się do zimnych potraw. Nie tylko świetnie zastępuje olej, za sprawą podobnej konsystencji, ale sprawdza się też fantastycznie jako przyprawa. Jest najbardziej wartościowa i zachowuje najwięcej cennych składników. Doskonale smakuje nie tylko jako dressing do sałatek, ale także do pieczywa, makaronu, serów czy dojrzewających wędlin. Stosowanie oliwy z oliwek extra virgin zaleca się ze względów profilaktycznych. Powszechnie wiadomo, że jest znakomitym źródłem zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiegają zakrzepom. Co więcej, oliwa tego typu zawiera również przeciwutleniacze, które odpowiadają za usuwanie z organizmu nadmiaru wolnych rodników. Poza tym oliwa zawiera składnik - oleokantal, który działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a kwas oleinowy zawarty w oliwie zmniejsza liczbę zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Choć oliwa z oliwek extra virgin to tłuszcz, zalecana jest przez dietetyków także podczas procesu odchudzania, gdyż ze względu na swoje właściwości sycące skutecznie zmniejsza apetyt. W odróżnieniu od innych tłuszczów, takich jak olej, masło czy smalec, nie powoduje natomiast przyrostu wagi. Jest zatem polecana absolutnie każdemu.

 

Najlepsza oliwa do sałatek

W sklepie LaOliva.pl oferujemy wyłącznie najlepszą oliwę do sałatek - hiszpańską extra virgin. Starannie wyselekcjonowane produkty wyróżniają się bardzo niską kwasowością (nie przekraczającą 0,2%), co świadczy o tym, że są to oliwy z górnej półki. Najwyższej jakości oliwa idealnie wzbogaci smak i aromat sałat, a jednocześnie dostarczy organizmowi wiele dobroczynnych składników. Nie ma lepszego dodatku do sałatek, jak tłoczona na zimno w kilka godzin po zbiorach, naturalna oliwa ze starannie wyselekcjonowanych owoców dojrzewających w słonecznej Hiszpanii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl